De idealisten

ISBN:9789044634969, Leverbaar: januari 2018, Druk: 1e druk, Uitvoering:Gebonden, Taal:Nederlands, Uitgever:Prometheus, Aantal paginas: 352, Auteur:Louise Fresco

 

De idealisten vertelt het verhaal van dokter Benjamin Marcus en zijn jonge, gehandicapte patiënt Ndidi op een afgelegen missiepost, tegen de achtergrond van een overweldigende natuur, een mythische rivier en dreigende droogte.
Dr. Marcus, zelf kind van joodse vluchtelingen, ooit uit idealisme naar Afrika vertrokken, is in de loop der jaren steeds meer gaan twijfelen over het nut van zijn wetenschappelijke aanpak. Ndidi, gevangen tussen bijgeloof en nieuwsgierigheid, zint op een manier om te ontsnappen aan zijn lot.
In het tijdbestek van slechts een dag en een nacht worden hun levens, en die van de andere dorpelingen, echter volkomen overhoopgegooid. Wordt het wankele menselijke evenwicht in één klap weggevaagd?


Louise O. Fresco bewees met De kosmopolieten en De utopisten al dat zij als geen ander in ons taalgebied in staat is de menselijke behoefte aan engagement en verantwoordelijkheid literair te verwoorden. Ook in De idealisten staan menselijke idealen en de daarmee gepaard gaande verwarring centraal.
De idealisten is een onvergetelijk verhaal over geloof en ratio, bijgeloof en wetenschap, maar bovenal over de kracht van menselijke idealen en de betekenis van hoop.

 

Lees meer:

De Volkskrant plaatste 10 februari 2018 een uitgebreide recensie van het nieuwste boek van Louise Fresco, De idealisten. De ideeënroman die zich in Afrika afspeelt ontving prachtige quotes van recensent Bo van Houwelingen. Het boek vertelt het verhaal van dokter Benjamin Marcus en zijn gehandicapte patiënt Ndidi. Afwegingen wat betreft de moraliteit van de missie van Marcus en ontwikkelingshulp komen in dit verhaal aan het licht. De idealisten is een verhaal over religie en wetenschap, geloof en rede, maar vooral over de kracht van menselijke idealen.

Volgens Van Houwelingen belicht Fresco aan de hand van haar hoofdpersonen Marcus en Nbibi de houdbaarheid van idealistische toewijding. Hierbij stelt Fresco de volgende vragen: ‘Is het genezen van mensen niet enkel symptoombestrijding als de oorzaak van de ziekte – armoede en honger – niet wordt opgelost? Is het wel kies om liefdadigheid te verbinden met commercie? Is het realistisch te denken dat je je eigen lot in handen hebt als je gelooft in de almacht van een god?’

Van Houwelingen schrijft: ‘De idealisten is meer van het kaliber verplichte kost. Fresco toont in deze ideeënroman op doorwrochte en uiterst serieuze wijze aan dat ‘goed doen’ zo makkelijk nog niet is. Voor idealisme moet je wat over hebben.’

Eerder ontving De idealisten al veel lof in Trouw, waarin het een boek ‘vol wijsheid en behartenswaardige gedachten’ wordt genoemd. Daarnaast schreef recensent Christiaan Weijts voor De Groene Amsterdammer dat zijn initiële verwachting van het boek volledig omver werd geworpen. Daarbij prees hij Fresco’s unieke schrijfstijl: ‘Wie zo kan schrijven heeft mij te pakken.’ Ook de opbouw van spanning is bewonderenswaardig volgens Nederlands Dagblad: ‘Fresco creëert al aan het begin een grote spanningsboog die ze gedurende de hele roman in stand weet te houden.’ Zowel NRC Handelsblad en Max Nieuwsweekend voerden een uitgebreid interview met de auteur naar aanleiding van haar nieuwe boek.

Klik hier voor de complete recensie in de Volkskrant.


- "Wij zijn ons gevoel van kwetsbaarheid kwijt"
In haar nieuwe roman De idealisten houdt Louise O. Fresco mensen een spiegel voor: wat doe je met je leven?
Lees hier het interview in NRC.nl

 

- Leesfragment uit De idealisten
Hierbij alvast een voorproefje uit het eerste hoofdstuk, over een van de twee hoofdpersonen, de jonge Ndidi
Lees hier een leesfragment: atheneum.nl

 

- Louise Fresco te gast bij BNR Nieuwsradio
Louise Fresco was 16 januari te horen in het programma Hemmenop BNR Nieuwsradio. 
De auteur en hoogleraar sprak in de uitzending over 2018 als het ‘jaar van Afrika’, en kaartte het grote drama aan dat de wereld staat te wachten als er niets verandert in het westerse beleid jegens het continent. De explosieve bevolkingsgroei en rappe verstedelijking zullen leiden tot hongersnood en massamigratie op ongekende schaal, iets wat Fresco beschouwt als het grootste probleem van dit moment.
Ze sprak echter ook over de enorme potentie van Afrika. In de uitzending pleitte ze voor een beleid van investering en kennisexport naar het continent en het bouwen op lokaal talent om van Afrika een welvarende, competitieve economie te maken. Ook voor Nederland liggen er volgens Fresco veel kansen in Afrika, vooral wat betreft het delen van kennis op het gebied van land- en waterbouw. Ze stelt dat grootschalige investeringen kunnen worden gekoppeld aan humanitaire belangen om Afrika voor een demografische ramp te behoeden, en tegelijkertijd een belangrijke nieuwe markt te creëren voor het Westen. Volgens haar is het hoog tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie in Afrika.
Het nemen van verantwoordelijkheid en het geloven in een humanitair ideaal zijn belangrijke thema’s in haar nieuwste roman, De idealisten, die zich afspeelt op een missiepost in Afrika. In het boek komt ook de fascinatie met het continent terug, die Fresco al sinds haar tienerjaren koestert.
De idealisten ligt nu in de winkel, en vormt samen met Fresco’s eerdere romans De utopisten en De kosmopolieten losjes een drieluik.
Louise Fresco was dinsdag 16 januari 2018 tussen 13:00 en 13:30 te horen op BNR Nieuwsradio. Klik hier om de uitzending terug te luisteren

 

Louise O. Fresco (1952) is schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs, haar magnum opus over voeding en eten. Tot haar veelgeprezen literaire werken behoren onder meer de novelle De tuin van de sultan van Rome en de romans De kosmopolieten en De utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs).

 

Over De kosmopolieten:

'Een indringend boek, vervuld van maatschappelijk en intellectueel geweten.'TROUW

'Het mag een wonder heten dat iemand met een maatschappelijke topfunctie als Louise O. Fresco de tijd heeft gevonden om zo'n rijke, veelzijdige en goedgeschreven roman te maken.'NRC HANDELSBLADOver De utopisten:

'Een geslaagd portret van een generatie en van de zwakke kant van ons politieke bestel.'DE TELEGRAAF

'Fresco stelt een uitermate relevant thema aan de orde: het gebrek aan durf in een politieke praktijk die verlamd lijkt door de grote, actuele uitdagingen van ecologie, migratie en mondialisering. (...) In haar indrukwekkende compositie koos Fresco voor een beheerste, registrerende stijl waarin de goed getypeerde figuren een eigen stem kunnen krijgen. (...) De utopisten is een geslaagde, ambitieuze roman die reliëf geeft aan de breedte maar ook de eenzaamheid van het menselijke handelen.'JURYRAPPORT LIBRIS LITERATUURPRIJS