De ontdekking van Nederland
Vier eeuwen landschap verbeeld door Hollandse meesters

ISBN 978-90-5662-026-4 |NAi publishersl | 2008

 

De ontdekking van Nederland (door Henk van Os en Louise O. Fresco) gaat over de esthetische ontginning van Nederland door de schilderkunst. Het vlakke land met zijn rivieren, drassige landbouwgronden afgewisseld met stukken bos en daarboven altijd wisselende Hollandse luchten, wordt getransformeerd tot kunst. Wie natuur inlijst, ontsluit haar daarmee voor schoonheidsbeleving. Er is geen land ter wereld waar kunstenaars zo vroeg de eigen omgeving tot een oord van schoonheid maakten.

Henk van Os laat door middel van een substantieel aantal meesterwerken zien hoe op den duur vrijwel heel Nederland in beeld werd gebracht en daarmee door kunstenaars toegankelijk werd gemaakt en ontsloten. Hij betoogt dat de schilders van landschappen er niet zijn om te schilderen wat de kijker mooi vindt, maar dat de kijker door het kunstwerk van het landschap leert zien en mooi gaat vinden. Soms worden de schilderijen zelfs genomen als uitgangspunt: zo zou dit landschap eruit moeten zien! Of dit een rol speelt in het behoud van onze Nederlandse natuurmonumenten onderzoekt Louise Fresco in haar essay. Met dit essay sluit de publicatie letterlijk aan op de thematiek van de eerste Tuin- en Landschapstriënnale: 'Herinnering en transformatie'.

Met werken van o.a. Hendrik Chabot, Jacob Maris, Anton Mauve, Charles Rochussen, Jacob van Ruysdael, Jan Toorop en Jan Hendrik Weissenbruch.

Omdat het Nederlands landschap ook de literaire wereld, met name de poëzie, heeft geïnspireerd, wordt in de publicatie een tiental toepasselijke en originele 'landschappelijke' citaten uit de Nederlandse dichtkunst bijeengebracht door Klaas van der Hoek.(tekst: naipublishers.nl)

I.s.m. CODA Museum, Apeldoorn en Internationale Tuin- en Landschapstriënnale Apeldoorn
Meer informatie over dit boek: website NAi uitgevers

 

Gerelateerde items: