DE TUIN VAN DE SULTAN VAN ROME

Novelle | ISBN: 9789044630626  | 2016
Uitgeverij Prometheus

 

Over De tuin van de Sultan van Rome:

Al in 2005 werd Louise Fresco in haar toenmalige woonplaats Rome geconfronteerd met vluchtelingen uit Afrika en Azië. Ze besefte dat een snel veranderende wereld zou kunnen zorgen voor meer vluchtelingen, waar op dat moment in Europa nog nauwelijks aandacht voor was. Ze schreef deze intense, ontroerende novelle over een jonge Syrische immigrant in de marge van een grote stad; vermoedelijk de eerste in ons taalgebied. Met een eigen, zuivere toon dringt ze binnen in het meedogenloze leven van een nieuwkomer.

Speciaal voor deze nieuwe uitgave schreef ze een inleidend verhaal over de totstandkoming van dit boek. (tekst: uitgeverijprometheus.nl)

 

Al haar betrokkenheid bij de hongerige en anderszins misdeelde medemens, haar mededogen met de verworpenen en haar niet mis te verstane maatschappijkritiek heeft ze in deze in poëtische taal geschreven novelle neergelegd. Elsbeth Etty, NRC Handelsblad

Haar beschrijvingen van Rome, gezien door de ogen van een jonge vluchteling, zijn verfijnd en poëtisch van toon. Daniëlle Serdijn, de Volkskrant

 

 

Fresco was te gast in het radioprogramma Nooit Meer Slapen en sprak over de onlangs verschenen herziene uitgave (2016) van haar boek De tuin van de Sultan van Rome.

De tuin van de Sultan van Rome vertelt het verhaal van een jonge Syrische immigrant die illegaal in Rome probeert te overleven. Tijdens de uitzending vertelt Louise O. Fresco over de ontmoeting met de jonge immigrant waarop dit boek gebaseerd is maar ook over haar werk als landbouw- en voedseldeskundige waarvoor zij veel tijd in Afrika heeft doorgebracht. De tuin van de Sultan van Rome verscheen voor het eerst in 2005 en is op dit moment actueler dan ooit.
Luister het fragment hier terug.

 

De tuin van de sultan van Rome