Verraad, verleiding, verzoening
De rol van eten in speelfilms

ISBN 978 90 8964 195 3 | Amsterdam University Press | 2010

 

NIEUW: LEES HIER HOOFDSTUK 1
De worstjes van Wim Wenders en de noedelsoep van Itami | pdf

Veel pregnanter dan documentaires geven speelfilms een beeld van de complexiteit, ambivalentie en gelaagdheid van voedsel als een sociaal, economisch en psychologisch verschijnsel. Daardoor ontwaren we op een nieuwe en spannende manier de betekenis van voedsel door de tijd heen.

Voedsel in speelfilms is altijd betekenisvol en deel van een historische context. Films als The Wedding Banquet (1993) zijn ondenkbaar zonder voedsel, in andere films belicht het op cruciale momenten veranderende persoonlijke relaties; denk aan American Beauty(1999).

Een overzicht van twintig films toont de diversiteit aan situaties waarin voedsel een rol speelt: van het Iraanse Fish Fall in Love (2005) tot Fried Green Tomatoes uit de VS (1991) en Chungking Express (1994) uit Hong Kong, via Ladri di Biciclette (1948) en de Afrikaanse film Black Girl (1966). Kortom, een boek om van te smullen!

De auteurs, Louise O. Fresco en Helen Westerik hebben twee succesvolle series geprogrammeerd over voedsel en speelfilms in Amsterdam in Spui 25 en Het Filmmuseum.

Meer informatie: website Amsterdam University Press

 

Gerelateerde items:

Video: Verraad, verleiding en verzoening. Kunststof TV, 2011

cover boek Verraad, verleiding en verzoening